Spina, A.; Guarnaccia, P.; Canale, M.; Sanfilippo, R.; Bizzini, M.; Blangiforti, S.; Zingale, S.; Lo Piero, A.R.; Allegra, M.; Sicilia, A.; Nicotra C.; Anastasi U.; “Sicilian Rivet Wheat Landraces: Grain Characteristics and Technological Quality of Flour and Bread” Plants 2023, 12, 2641
Fiore, M.C.; Blangiforti, S.; Preiti, G.; Spina, A.; Bosi, S.; Marotti, I.; Mauceri, A.; Puccio, G.; Sunseri, F.; Mercati F. “Elucidating the Genetic Relationships on the Original Old Sicilian Triticum Spp. Collection by SNP Genotyping”. Int. J. Mol. Sci. Nov 2022, 23, 13378.
F. Sciacca, M. Palumbo, A. Pesce, A. Zappalà, M. Bizzini, S. Licciardello, E. Li Puma, A. Leonardi, G. Spina, A.C. Barbera, N. Virzì. . - “Realizzazione di nuovi prodotti a base di cereali ad elevato valore nutrizionale ” - Progetto IN.TE.GRA. - Innovazioni tecnologiche Grani Antichi - AISTEC 2022,
A. Spina, U. Anastasi; S. Blangiforti; C. Scepi; S. Zingale; M. Bizzini; M. Allegra, P. Guarnaccia;. - “Chemical – Phyisical and colour features of sicilian durum wheat landraces and old varieties” - Sept. 2020, Proceding of the 49th conference of S.I.A. – Bari, Italy 16 – 18 sept. 2020. pg. 143,
P. Guarnaccia; S. Blangiforti; U. Anastasi; S. Zingale; M. Bizzini; S. Virgillito; M. Allegra; A. Spina. - “Bio-Agronomic and merceological features of sicilian durum wheat landraces and old varieties” - Sept. 2020, Proceding of the 49th conference of S.I.A. – Bari, Italy 16 – 18 sept. 2020. pg. 133,
A. Sicilia, U. Anastasi, M. Bizzini. S. Montemagno, C. Nicotra, S. Blangiforti, A. Spina, S. L. Cosentino, A. R. Lo Piero. “Genetic and Morpho-Agronomic Characterization of Sicilian Tetraploid Wheat Germplasm”. Plants 2022, 11, 130.
V. Alfeo, G. De Francesco, V. Sileoni, S. Blangiforti, R. Palmeri, G. Aerts, G. Perretti, A. Todaro. - “Physicochemical properties, sugar profile, and non-starch polysaccharides characterization of old wheat malt landraces” - May 2021 Journal of Food Composition and Analysis 102(2)
Fiore, M.C.; Mercati, F.; Spina, A.; Blangiforti, S.; Venora, G.; Dell’Acqua, M.; Lupini, A.; Preiti, G.; Monti, M.; Pè, M.E.; Sunseri, F. - “High-Throughput Genotype, Morphology, and Quality Traits Evaluation for the Assessment of Genetic Diversity of Wheat Landraces from Sicily”. Plants 2019, 8, 116.
A. Spina, P Vaccino - "Grani Antichi, alternativa reale". 2018
O. Grillo, M. Lo Bianco, S. Blangiforti, L. Siracusa, G. Venora,G. Ruberto – 2018 “Phenolic fingerprinting and glumes image analysis as an effective approach for durum wheat landraces identification” - Rediscovery of landraces as a resource of the future - IntechOpen - settembre 2018. (su richiesta)
Umberto Anastasi, Paolo Guarnaccia, Paolo Caruso, Carlo Amato, Emanuela Mattiolo, Alfio Spina, Virgilio Giannone, Serena Muccilli, - 2018 “Frumenti Antichi per l'innovazione della filiera cerealicola siciliana” La comunicazione interculturale – febbraio 2018.
O. Grillo, S. Blangiforti, G. Venora, - 2017, “Wheat landraces identification through glumes image analysis” Computers and elecronics in agriculture, 141 (2017) 223-231
Carlo Amato, Umberto Anastasi, Sebastiano Blangiforti, Virgilio Giannone, Paolo Guarnaccia, Gianfranco Venora, Paolo Caruso, Alfio Spina, - 2017 “Caratteristiche bioagronomiche e qualitative di popolazioni locali di frumento duro” 11° Convegno AISTEC I Cereali per un sistema agroalimentare di quallità. Roma 22 – 24 novembre 2017.
Alfio Spina, Carlo Amato, Sebastiano Blangiforti, Virgilio Giannone, Paolo Guarnaccia, Gianfranco Venora, Paolo Caruso, Umberto Anastasi – 2017 “Popolazioni locali siciliane di frumento tenero: caratteristiche bioagronomiche e qualitative” 11° Convegno AISTEC I Cereali per un sistema agroalimentare di quallità. Roma 22 – 24 novembre 2017.
Paolo Guarnaccia, Sebastiano Blangiforti, Alfio Spina, Paolo Caruso, Carlo Amato, E. Mattiolo, Umberto Anastasi – 2015 “Old sicilian wheat landraces al a tool to optimize organic ald loe-imput farming systems” 10° Convegno AISTEC Grains for feeding the world. Jointly organized with ICC on the occasion of the world Expo Milano, 1-3 july 2015.
Alfio spina, Sebastiano Blangiforti, Giulia Gallo, Stefania Licciardello, Fabiola Sciacca, Massimo Palumbo – 2011 “I grani siciliani: il caso Timilia” 8° Convegno AISTEC Evoluzione e rilancio della filiera dei cereali: biodiversità, sostenibilità, tecnologia e nutrizione. Aci Castello – Cannizzaro (CT), 11-13 maggio 2011.
Massimo Palumbo, Sebastiano Blangiforti, Michele Cambrea, Giulia Gallo, Stefania Licciardello, Alfio spina, . - 2008 “Sicilian Durum Wheat Landraces for Production of Traditional Bread” - International Durum Wheat Symposium. Bologna June 30th – July 30th 2008.
Porfiri O. Blangiforti S. Gallo G. - 2006 “Valutazioni morfo-agronomiche e molecolari di una collezione di frumenti siciliani.” Italus Hortus 13 (2), 2006: 342. pp 364. VII Convegno nazionale sulla Biodiversità – L'agrobiodiversità per la qualificazione delle filiere produttive. Catania 31 marzo – 2 aprile 2006
Blangiforti S. Gallo G. Venora G. -2006 “I frumenti siciliani: patrimonio genetico e risorsa per un’agricoltura sostenibile.” La conservazione delle risorse genetiche delle specie spontanee – APAT – 1 Dicembre 2006 – Roma -Italy.
Pignone D. Losavio F. Venora G. Blangiforti S. Cremonini R. -2000 “Caratterizzazione della cromatina del frumento duro Timilia.” S.I.G.A. Aule Morassute – Bologna 20-23 Settembre 2000, Italy, P146.
Gallo G., Barbera A.C., Blangiforti S., Cremonini R., Favara C., Foti S., Raimondo I., Venora G. 1998, “Caratteristiche citologiche, fisiologiche e tecnologiche di popolazioni siciliane di Timilia”. Convegno Nazionale sulla Biodiversità, vol. Atti, pp. 21-22, Alghero 1998
Gallo G., Barbera A.C., Blangiforti S., Favara C., Foti S., Raimondo I.1997 “Timilia: Raccolta di nuove accessioni, valutazione preliminare e potenziale utilizzazione. Biodiversità Tecnologie” - Qualità Reggio Calabria - Gallina 16-17 Giugno 1997.. p.343
|
|